Als startende ondernemer komt er enorm veel op je af. Je wil je bedrijf zo breed mogelijk op de kaart zetten. Een groot onderdeel hiervan is netwerken.

Maar hoe pak je dat aan? Waar ga je heen? Ik vond het enorm lastig om zomaar naar een borrel te gaan met alleen maar onbekenden en daar contact te leggen. Dat moet ook anders kunnen.

Na wat rondkijken op het internet, kwam ik de netwerkcarrousel tegen. Een super manier als je het mij vraagt. Je meld je aan, en iedere 2 weken krijg je een ‘match’ via mail. Je kunt zo zelf contact leggen met je match en een afspraak maken. Dit kan een kopje koffie drinken zijn, maar je kunt natuurlijk ook even skypen of bellen.

Een tijdje geleden werd ik gekoppeld aan Sandra Westein van Saar. Business Organiser. We hadden afgesproken om te skypen. En wat een leuk gesprek was dat. Sandra vertelde me dat zij netwerkdiners organiseert onder de naam ‘netwerkkleed’. Een hele andere manier van netwerken. Ze nodigde me uit om deel te nemen. Natuurlijk heb ik hier ja op gezegd. Vorige week was het zo ver. Ik wist helemaal niet wat ik moest verwachten. Met een gezonde dosis spanning stapte ik er op af.

Hoe verloopt zo’n netwerkdiner?
Je zit aan tafel met een aantal ondernemers en een tafelheer/tafeldame. Iedereen stelt zich voor en legt uit wat zijn/haar netwerkdoel is van de avond. Mijn doel was vooral om mijn netwerk uit te breiden en om de term ‘virtueel assistent’ onder de aandacht te brengen. Na de voorstelronde kreeg iedereen de opdracht om 1 voor 1 een kaartje van de tafel te pakken en de vraag van het kaartje aan jezelf te stellen. Toen iedereen dat gedaan had, mocht je een kaartje pakken en 1 van de tafelgenoten een vraag stellen. Door deze manier van netwerken krijg je veel meer te horen van je tafelgenoten. Ik vond het ook een enorm inspirerende avond. Leuke nieuwe contacten op gedaan en ik ben weer wat meer tips te weten gekomen over het ‘netwerken’.

Hoe pak jij het netwerken aan? Wat is jouw voorkeur, online of offline netwerken?

Ik hoor het graag!